INKOSPOR - X-TREME RECOVERY DRINK 525G
Opis
Szybka regeneracja!
Preparat w formie proszku służący do przygotowania napoju regeneracyjnego, zawierającego złożone węglowodany, izolowane białko serwatkowe, L-glutaminę, witaminę B1, potas oraz pierwiastki śladowe: cynk i selen.
X-Treme Recovery Drink został specjalnie opracowany na potrzeby sportowców wyczynowych, uprawiających dyscypliny siłowe i wytrzymałościowe. Napój ten wspomaga szybką regenerację zarówno po treningu jak i zawodach, dostarczając organizmowi potrzebnej energii w postaci węglowodanów o specjalnej kombinacji wielkości cząsteczek i zaspokajając podwyższone, powysiłkowe zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy, L-glutaminę oraz szczególne minerały i witaminy.
Tylko ten, kto szybko odzyskuje formę, zapewnia sobie zamierzone efekty treningowe, unika syndromu przemęczenia i przetrenowania, i może szybciej podejmować kolejne treningi, przybliżające go do osiągnięcia mistrzowskiej formy sportowej.
Ponieważ żołądek, szczególnie po wysiłku, negatywnie reaguje na produkty kwaśne, kwasowość tego napoju utrzymana jest na szczególnie niskim poziomie. X-Treme Recovery Drink jest więc napojem regeneracyjnym, doskonale tolerowanym przez organizm po zakończeniu wysiłku fizycznego.
X-Treme Recovery Drink jest przeznaczony dla wszystkich sportowców wyczynowych, a w szczególności uprawiających dyscypliny siłowe i wytrzymałościowe. Preparat ma formę proszku, z którego z łatwością przygotujesz napój, łącząc go z chłodną wodą. Produkt wyróżnia się dużą zawartością węglowodanów i aminokwasów, które dostarczają organizmowi niezbędnych do regeneracji powysiłkowej składników energetycznych i budulcowych. Napój jest przeznaczony do spożywania po treningu lub zawodach.
X-Treme Recovery Drink – co zawiera?
Węglowodany należą obok białek i tłuszczów do grupy zasadniczych makroskładników pokarmowych. Podobnie jak tłuszcze, w organizmie pełnią w pierwszej kolejności funkcję energetyczną. Z uwagi na wyjątkowe znacznie energetyczne węglowodanów, tkanki zużywające najwięcej energii wykształciły zdolność ich magazynowania w postaci glikogenu. Glikogen jest wielocukrem, którego cząsteczki zbudowane są z ok. 100 tys. połączonych cząsteczek glukozy. Ostatecznie wykorzystywanym przez organizm w procesach energetycznych cukrem jest właśnie głównie glukoza, do której są przekształcane zazwyczaj spożywane przez nas węglowodany. Szczególnie wysoką zdolnością magazynowania glukozy w postaci glikogenu charakteryzuje się wątroba i tkanka mięśniowa. Glikogen stanowi 5% masy wątroby i 0.7% masy mięśniowej, jednak z uwagi na ogólnie większą całkowitą masę mięśni, ok. ¾ glikogenu ludzkiego organizmu pozostaje zmagazynowane w tkance mięśniowej. Chociaż więc węglowodany, w odróżnieniu od białek, nie są zasadniczym budulcem mięśni, to uwzględniając fakt, że glikogen wiąże 4-krotnie więcej w stosunku do swojej objętości wody, tworzą one ogólnie ok. 3% masy tkanki mięśniowej. Spożyte w okresie do kilkudziesięciu minut od zakończenia wysiłku węglowodany najskuteczniej odbudowują zapasy glikogenu mięśniowego i zwiększają jego zasoby ponad wartości sprzed wysiłku, który to efekt nazywany jest nadkompensacją glikogenu. Od stopnia nasycenia mięśni glikogenem uzależniona jest wydajność pracy w dyscyplinach wytrzymałościowych. A ponieważ budujący mięśnie proces syntezy białek jest niezwykle kosztowny energetycznie, dlatego od powysiłkowego spożycia węglowodanów, w odpowiedniej proporcji do spożycia białek, uzależnione jest też tempo przyrostu masy i siły mięśni w odpowiedzi na trening siłowy. Ważne jest też, aby spożywane po treningu węglowodany, jak w przypadku X-Treme Recovery Drink, przynajmniej częściowo miały postać niewielkich cząsteczek, gdyż te posiadają zdolność aktywacji insuliny – hormonu regenerującego i rozbudowującego tkankę mięśniową.
Izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wzorcową proporcją aminokwasów budujących białka naszych mięśni oraz innych struktur naszego organizmu. Białka i peptydy serwatkowe zachowują w izolacie swoją niezmienioną strukturę, która warunkuje ich swoistą aktywność biologiczną, wykraczającą poza funkcją źródła aminokwasów. Peptydy bioaktywne oraz wzorcowy skład aminokwasowy to właśnie czynniki wyróżniające izolaty białek serwatkowych spośród innych źródeł białek pokarmowych. W porównaniu z innymi źródłami białek pokarmowych, aminokwasy pochodzące z izolatów białek serwatkowych szybciej osiągają maksymalne stężenie w krwiobiegu. Są też w większym o 30% stopniu zagospodarowywane przez włókna mięśniowe. Jest to o tyle istotne w przypadku napoju potreningowego, że organizm może optymalnie wykorzystywać aminokwasy do regeneracji i rozbudowy mięśni głównie w okresie do kilkudziesięciu minut od zakończenia wysiłku fizycznego. Dlatego też w porównaniu ze spożyciem białek z innego źródła, spożycie białek serwatkowych stymuluje o 37% silniej powysiłkową syntezę białek mięśniowych. Do powstania tego efektu przyczynia się też aktywność anaboliczna peptydów serwatkowych oraz zdolność białek serwatkowych do pobudzania produkcji i aktywności własnych hormonów anabolicznych organizmu, takich jak insulina, IGF-1 i testosteron.
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Glutamina jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest aminokwasem osiągającym najwyższe stężenia w tkance mięśniowej i osoczu krwi. Głównym miejscem produkcji glutaminy w organizmie jest właśnie tkanka mięśniowa. Glutamina pełni w organizmie rozliczne funkcje biologiczne, wykraczające poza rolę składnika białek, z których najważniejsza wydaje się rola źródła energii dla komórek odpornościowych i jelitowych, transportera azotu organicznego dla wszystkich tkanek oraz prekursora glutationu i cytruliny. Azot organiczny jest niezbędny tkankom do produkcji białek, a glutation i cytrulina są ważnymi czynnikami zaangażowanymi w przyrost tkanki mięśniowej. Jak dowiodły badania, glutamina jest aminokwasem ściśle powiązanym z równowagą życiową mięśni i produkcją białek mięśniowych. Jej wysokie zasoby w tkance mięśniowej stymulują produkcję i hamują rozpad białek, a niedobór skutkuje efektami przeciwnymi, co wydaje się być zjawiskiem specyficznym konkretnie dla glutaminy. Z uwagi na specyficzną rolę pełnioną przez glutaminę w procesie syntezy białek mięśniowych, szczególne korzyści z jej suplementacji potreningowej odnoszą aktywni fizycznie i sportowcy uprawiający dyscypliny siłowe, wymagające rozwoju masy i siły mięśni. Natomiast bardzo długotrwałe wysiłki, charakterystyczne dla dyscyplin wytrzymałościowych, prowadzą do wyczerpania zasobów glutaminy oraz związanego z jej deficytem upośledzenia pracy układu odpornościowego i trawiennego, dla których to układów glutamina jest podstawowym źródłem energii. Tak więc potreningowa suplementacja L-glutaminy pomaga utrzymać przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych wysoką sprawność układu odpornościowego i trawiennego. Jednocześnie w badaniach zaobserwowano, że L-glutamina, stosowana w dyscyplinach wymagających długich wysiłków tlenowych, prowadzi do wzrostu wydajności pracy.
Potas jest niezbędnym do przebiegu procesów życiowych pierwiastkiem z grupy makroelementów. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków kontrolujących gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, razem z sodem, magnezem, wapniem i chlorem. Gdy naukowcy inkubowali w przeprowadzonym swojego czasu badaniu przez 2 godziny hodowane poza organizmem komórki satelitarne (macierzyste komórki mięśniowe) i młode włókna mięśniowe z dodatkiem do podłoża hodowlanego soli potasu, co było zgodne z warunkami panującymi w mięśniach po intensywnej ich pracy, w kolejnych godzinach w komórkach tych wzrastały poziomy anabolicznych czynników wzrostowych IGF-1 i MGF, regenerujących i rozbudowujących tkankę mięśniową, osiągając najwyższą koncentrację 24 godziny po inkubacji. W komórkach satelitarnych i młodych włóknach mięśniowych poziom IGF-1 wzrósł podobnie, czyli mniej więcej 3-krotnie. Nadspodziewanie żywiołowo zareagował natomiast na potas MGF, najskuteczniejszy regenerator mięśni i stymulator rozwoju umięśnienia, którego wartość wzrosła w komórkach satelitarnych mniej więcej 14-krotnie, a w młodych włóknach mięśniowych – aż 40-krotnie. Jednocześnie zabieg ten zwiększył prawie 2-krotnie stopień namnażania komórek satelitarnych, które w warunkach potreningowych regenerują i rozbudowują tkankę mięśniową. Biorąc więc pod uwagę wyniki tego badania, musimy uznać, że potas jest składnikiem mineralnym, który należy uzupełniać w okresie powysiłkowym priorytetowo.
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Jak szacują specjaliści, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. W kontekście procesów powysiłkowych najważniejszy pozostaje fakt, że cynk jest też pierwiastkiem niezbędnym do przebiegu procesu miogenezy, polegającego na przemianie macierzystych komórek mięśniowych (tzw. komórek satelitarnych) w dojrzałe włókna mięśniowe, który regeneruje mięśnie oraz odpowiada za ich rozbudowę. Cynk jest ponadto elementem budowy czynników transkrypcyjnych, inicjujących regenerujący i rozbudowujący mięśnie proces syntezy białek mięśniowych. Ogólnie pierwiastek ten odznacza się niezwykle szerokim spektrum właściwości biologicznych i zdrowotnych, gdzie na pierwszy plan wysuwa się jego udział w ochronie przeciwwirusowej i przeciwrodnikowej organizmu, w utrzymaniu prawidłowej kondycji mięśni, skóry, paznokci i włosów, utrzymaniu prawidłowych czynności prostaty oraz prawidłowego poziomu męskiego hormonu płciowego, testosteronu, regenerującego i rozbudowującego muskulaturę.
Selen jest niezbędnym pierwiastkiem z grupy mikroelementów, potrzebnym w pierwszej kolejności naszemu organizmowi do produkcji specyficznych białek nazywanych selenoproteinami. Natomiast dla osób aktywnych fizycznie najważniejsze są funkcje pełnione przez selenoproteinę N – zależne od selenu białko komórkowe, specyficzne dla włókien mięśniowych – szczególnie istotne dla zdolności siłowych pracujących mięśni. Jak wykazano w badaniach, suplementacja selenu potrafi zwiększyć nawet 12-krotnie produkcję selenoproteiny N we włóknach mięśniowych, co wzmacnia automatycznie 2-krotnie ich zdolność do wytwarzania siły.
Witamina B1, czyli inaczej tiamina, zwiększa syntezę białek mięśniowych oraz poprawia siłę i wydajność treningową mięśni, a przyjmowanie tej witaminy sprzyja również przyrostowi objętości i wagi tkanki mięśniowej.
Dlaczego warto wybrać X-Treme Recovery Drink?
X-Treme Recovery Drink wyróżnia się przyjemnym, pomarańczowo-cytrynowym smakiem. Produkt nie jest kwaśny, dzięki czemu napój jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm, szczególnie w porze powysiłkowej.
Preparat wyróżnia się doskonałą przyswajalnością, dzięki czemu skutecznie uzupełnia i powiększa zapasy mięśniowego glikogenu. Produkt skomponowany z węglowodanów, izolatu białek serwatkowych, L-glutaminy oraz odpowiednich minerałów i witamin pozwala uzupełnić utracone podczas wysiłku składniki odżywcze, aktywujące regenerację powysiłkową oraz adaptację mięśni do wysiłku w postaci poprawy ich wytrzymałości oraz przyrostu siły i masy.
Wpływa na redukcję potreningowej obolałości mięśniowej, a także przyczynia się do szybszej regeneracji po każdorazowym wysiłku, co przekłada się na możliwość prowadzenia sesji przygotowań sportowych, zgodnie z wcześniej założonym planem.
Składniki: maltodekstryna, izolat białka serwatkowego (z mleka) z emulgatorem (lecytyna sojowa), cukier, substancja zakwaszająca (kwas cytrynowy), L-glutamina 5,1%, aromat, cytrynian potasu, substancje słodzące (cyklaminiany, sacharyna, acesulfam K), glukonian cynku, selen z drożdży, barwnik (beta-karoten), monoazotan tiaminy. Zawiera cukier i substancje słodzące.
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH | W 100 G PROSZKU* | % RWS** | W PORCJI (35 G PROSZKU)* | % RWS** |
Wartość energetyczna | 1566 kJ / 371 kcal | 548 kJ / 130 kcal | ||
Tłuszcze | 0,34 g | 0,12 g | ||
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,01 g | < 0,01 g | ||
Węglowodany | 55,2 g | 19,3 g | ||
– w tym cukry | 26,4 g | 9,2 g | ||
Białko | 29,3 g | 10,2 g | ||
Sól | 0,34 g | 0,12 g | ||
Potas | 516 mg | 25% | ||
Cynk | 7,1 mg | 71% | 2,5 mg | 25% |
Selen | 71 µg | 130% | 25 µg | 45% |
Witamina B1 | 2 mg | 182% | 0,7 mg | 64% |
* średnia zawartość,
Przygotowanie: dokładnie rozpuścić 35 g proszku (2 miarki) w 400 ml chłodnej wody. Przygotowanie preparatu z innym płynem niż woda zmieni jego wartość odżywczą i kaloryczną. Sposób użycia: polecamy wypijać 1 porcję (35g) dziennie, najlepiej bezpośrednio po wysiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennego spożycia. Produkt ten nie jest substytutem (zamiennikiem) zróżnicowanej diety. Zaleca się zdrowy styl życia i zrównoważoną dietę. Przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. ** % RWS – referencyjne wartości spożycia (roz. UE 1169/2011), dotyczy witamin i składników mineralnych |
Zawartość L-glutaminy: 5,1 g w 100 g proszku / 1,8 g w porcji (35 g proszku).