INKOSPOR - WHEY PROTEIN 600g
Opis
Białko do profesjonalnego budowania mięśni!
Chemical score: 160
Najwyższej klasy preparat białkowy o ekstremalnie wysokiej wartości biologicznej w formie proszku, skomponowany z koncentratu i izolatu białek serwatkowych. Dostarcza optymalnego zestawu wysokoskoncentrowanych aminokwasów proteogennych, niezbędnych do budowania masy mięśniowej. Charakteryzuje się wysokim stężeniem aminokwasów egzogennych, w tym aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach węglowych (BCAA), a także aktywujących proces budowania białek mięśniowych peptydów serwatkowych, pochodzących z pełnej, kompletnej frakcji protein serwatki, wyizolowanych na drodze zaawansowanych procesów technologicznych – filtracji i wymiany jonowej (CFM). Wzbogacony o zaangażowane w proces budowy białek mięśniowych witaminy i minerały, służy do przygotowywania wygodnych w użyciu, lekkostrawnych i pełnowartościowych shake’ów proteinowych o wysokim ładunku odżywczym.
Inkospor Whey Protein przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie w celu wzbogacania diety w pełnowartościowe proteiny, szczególnie polecany sportowcom wyczynowym, uprawiającym dyscypliny siłowe.
Inkospor Whey Protein dostarcza pełnych, lekkostrawnych, szybko i łatwo przyswajalnych frakcji białek serwatkowych. Znacząco przyczynia się do budowania i utrzymania masy mięśniowej.
Inkospor Whey Protein zawiera w 1 porcji 23 g protein, w tym 4.6 g alfa laktoalbuminy i 6 g BCAA. Nie zawiera glutenu ani aspartamu.
Inkospor Whey Protein to preparat idealnie uzupełniający białko w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania organizmu na ten składnik pokarmowy, szczególnie w intensywnych programach ciężkich treningów siłowych.
Inkospor Whey Protein to białko przeznaczone dla osób, które chcą w efektywny sposób budować masę mięśniową. Ten preparat w formie proszku jest szczególnie polecany sportowcom wyczynowym, uprawiającym dyscypliny siłowe. Ten koncentrat wysokowartościowych protein zawiera niewiele węglowodanów oraz tłuszczów, dlatego doskonale sprawdza się również u wyczynowców jako suplement białkowy w programach redukcji wagi lub tkanki tłuszczowej, przykładowo w dyscyplinach z limitami wagowymi lub w okresie przedstartowym w kulturystyce i fitness. Ten wysokiej klasy produkt w formie proszku z łatwością przygotujesz do spożycia – wystarczy, że wymieszasz go z mlekiem lub wodą. Inkospor Whey Protein jest dostępny w kilku znakomitych smakach, spośród których bez trudu wybierzesz swój ulubiony.
Inkospor Whey Protein – co zawiera?
Inkospor Whey Protein zawiera dużą ilość białka – w jednej porcji to aż 23 g. W produkcie znajduje się mieszanka koncentratu o średnim tempie wchłanialności oraz izolatu białka serwatki, który wyróżnia się krótkim czasem absorpcji. Dobrze przyswajalną mieszankę białek wzbogacono dodatkiem minerałów i witamin, przede wszystkim witamin z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek witaminy B12, która – jak wynika z badań naukowych – zwiększa zużycie przez mięśnie pochodzących z białek pokarmowych aminokwasów na cele związane z produkcją własnych białek mięśniowych.
Serwatka to zawiesina białek mlecznych w roztworze, który pozostaje po oddzieleniu skrzepu serowego. Filtracja serwatki albo prowadzi do uzyskania koncentratów, albo izolatów białek serwatkowych. W pierwszych zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80, zaś drugich – od 90 do 95%.
Izolaty i koncentraty białek serwatkowych charakteryzują się wzorcową proporcją aminokwasów budujących białka naszych mięśni oraz innych struktur naszego ciała. W porównaniu z innymi źródłami białek pokarmowych, aminokwasy pochodzące z białek serwatkowych szybciej osiągają maksymalne stężenie w krwiobiegu, jak również w większym o 30% stopniu są zagospodarowywane przez włókna mięśniowe.
W porównaniu ze spożyciem białek z innego źródła, spożycie białek serwatkowych stymuluje o 37% silniej proces budowania białek mięśniowych. Do zaistnienia tego efektu przyczynia się, oprócz właściwości niepowtarzalnego kompletu aminokwasów, zdolność białek serwatkowych do pobudzania produkcji i/lub aktywności hormonów anabolicznych, takich jak insulina, IGF-1 i testosteron, jak również swoista aktywność biologiczna niektórych peptydów serwatkowych. Białka i peptydy serwatkowe zachowują w koncentratach i izolatach swoją niezmienioną strukturę, która warunkuje ich swoistą aktywność biologiczną, wykraczającą poza funkcją źródła aminokwasów, a związaną m.in. z aktywacją procesów budowania białek i wytwarzania włókien mięśniowych. Ważne jest więc, aby odżywka proteinowa, przeznaczona do wspomagania rozwoju masy i siły mięśni w odpowiedzi na trening siłowy, oparta była o pełny kompleks białek serwatkowych.
Natomiast najważniejszą i najaktywniejszą frakcją białek serwatkowych jest alfa laktoalbumina, która sprawuje w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji, m.in. związanych z transportem niektórych składników mineralnych oraz właśnie uwalnianiem wspomnianych wyżej peptydów aktywnych biologicznie. A ponieważ alfa laktoalbumina obniża poziom stresu, chroni organizm przed mikroorganizmami patogennymi i nieprawidłowymi komórkami, wspomaga prawidłowe czynności układu odpornościowego i trawiennego oraz przyrost masy ciała noworodków i osób z niedożywieniem, dlatego stanowi podstawę odżywek dla niemowląt oraz niektórych suplementów diety. Suplementy zawierające alfa laktoalbuminę są wytwarzane głównie z myślą o osobach narażonych na stres, a ich stosowanie ma wpływać na podniesienie nastroju, ułatwiać zasypianie oraz poprawiać zdolności poznawcze.
Z uwagi na wszystkie te cenne właściwości, alfa laktoalbumina jest szeroko wykorzystywana przez przemysł spożywczy i farmaceutyczny. Przez te gałęzie przemysłu pozyskiwana jest oczywiście z koncentratów lub izolatów białek serwatkowych. Pozbawione alfa laktoalbuminy koncentraty i izolaty białek serwatkowych oczywiście się nie marnują – zwykle trafiają na rynek jako tanie białka serwatkowe. Ważne jest więc, aby producent odżywki wysokobiałkowej, opartej o białka serwatkowe, był w stanie zagwarantować w składzie ich frakcji zawartość alfa laktoalbuminy.
Taką gwarancję daje INKOSPOR dla Inkospor Whey Protein – 20% alfa laktoalbuminy w składzie frakcji białek serwatkowych odżywki!
Dlaczego warto wybrać Whey Protein?
Białko Whey Protein w sproszkowanej formie jest łatwe do przygotowania i zabrania ze sobą na trening, na przykład w shakerze. Proszek szybko rozpuszcza się w mleku lub wodzie, a jego smak jest określany przez większość konsumentów jako niezwykle atrakcyjny. Produkt jest dostępny w kilku wariantach smakowych – do wyboru oferowane są samki: cookies&cream, czekoladowy, kokosowy, pistacjowy, truskawkowy i waniliowy. Produkt zawiera pełny kompleks frakcji białek i peptydów serwatkowych, i optymalny zestaw wysokoskoncentrowanych aminokwasów proteogennych, które ekstremalnie wspomagają budowanie masy mięśniowej w programach treningów siłowych. Preparat wzbogacony o witaminy i minerały jest przeznaczony do uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania na białko organizmów trenujących siłowo sportowców. Ten shake proteinowy jest przeznaczony przede wszystkim do spożywania po treningu, w okresie tzw. „okienka anabolicznego”, czyli trwającego do 60 min od zakończenia ćwiczeń siłowych, wzmożonego procesu budowania białek mięśniowych.
Składniki: białko serwatkowe (71%), izolat białka serwatkowego (26%) z emulgatorem (lecytyna słonecznikowa), substancja zagęszczająca (guma guar), średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (olej MCT), aromat, węglan magnezu, kwas L-askorbinowy, substancja słodząca (sukraloza), amid kwasu nikotynowego, octan DL‑alfa‑tokoferylu, D‑pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, monoazotan tiaminy, kwas foliowy, cyjanokobalamina. Zawiera substancje słodzące. Nie zawiera glutenu i aspartamu.* średnia zawartość, ** % RWS – referencyjne wartości spożycia (roz. UE 1169/2011), dotyczy witamin i składników mineralnych
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH | W 100 G PROSZKU* | % RWS** | W PORCJI* (30 G W 300 ML WODY) | % RWS** |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1475 kJ / 348 kcal | 443 kJ / 104 kcal | ||
Tłuszcze | 2,2 g | 0,65 g | ||
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,6 g | 0,49 g | ||
Węglowodany | 5,9 g | 1,8 g | ||
– w tym cukry | 5,9 g | 1,8 g | ||
Białko | 80 g | 24 g | ||
Sól | 1 g | 0,31 g | ||
Wapń | 360 mg | 45% | ||
Magnez | 125 mg | 33% | ||
Witamina C | 200 mg | 250% | 60 mg | 75% |
Niacyna | 60 mg | 375% | 18 mg | 113% |
Witamina E | 33 mg | 275% | 10 mg | 83% |
Kwas pantotenowy | 20 mg | 333% | 6 mg | 100% |
Witamina B6 | 6 mg | 429% | 1,8 mg | 129% |
Witamina B2 | 5,3 mg | 379% | 1,6 mg | 114% |
Witamina B1 | 3,3 mg | 300% | 1 mg | 90% |
Kwas foliowy | 500 µg | 250% | 150 µg | 75% |
Witamina B12 | 3,3 µg | 132% | 1 µg | 40% |
1) aminokwasy egzogenne, 2) aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA)
PROFIL AMINOKWASÓW | G / 100 G CZYSTEGO BIAŁKA | G / 100 G PROSZKU |
---|---|---|
L-leucyna 1) 2) | 11,8 g | 9 g |
L-izoleucyna 1) 2) | 7 g | 5,4 g |
L-fenyloalanina 1 | 4,2 g | 3,2 g |
L-lizyna 1 | 9,6 g | 7,3 g |
L-treonina 1 | 8,5 g | 6,5 g |
L-walina 1) 2) | 7,5 g | 5,7 g |
L-metionina 1 | 2,4 g | 1,8 g |
L-tryptofan 1 | 2,1 g | 1,6 g |
L-cysteina + L-cystyna | 3 g | 2,3 g |
L-seryna | 5,5 g | 4,2 g |
L-arginina | 3,3 g | 2,5 g |
Glicyna | 3,5 g | 2,7 g |
L-prolina | 4,4 g | 3,4 g |
L-alanina | 5,5 g | 4,2 g |
L-kwas asparaginowy | 11 g | 8,4 g |
L-kwas glutaminowy + L‑glutamina | 15,5 g | 11,9 g |
L-histydyna | 2,4 g | 1,8 g |
L-tyrozyna | 4,2 g | 3,2 g |
Przygotowanie: do 300 ml wody dodać 30 g proszku (4 łyżki) i wymieszać przy użyciu podręcznego shakera bądź elektrycznego miksera. Przygotowanie preparatu z innym płynem niż woda zmieni jego wartość odżywczą i kaloryczną.
Sposób użycia: 2 porcje dziennie. Szczególnie polecamy spożycie jednej porcji po treningu, drugiej w ciągu dnia.
Produkt ten nie jest substytutem (zamiennikiem) zróżnicowanej diety. Zaleca się zdrowy styl życia i zrównoważoną dietę.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.